برای پرداختن یا صیقل دادن یک ورق از کلندر استفاده میکنن مجموعه ای از غلتکهای با فشار بالا را دستگاه کلندر میگویند که برای شکل دهی مواردی مانند کاغذ، پارچه یا پلاستیک استفاده میشود.
کلندر در دو نوع عرضه می شود غلتک سرد و غلتک گرم، دستگاه کلندر یک دستگاه انتقال دهنده حرارت به منظور ایجاد چاپ روی سطوح مختلف و به طور ویژه چاپ روی پارچه و لباس است.
در این دستگاهها از یک غلتک مخصوص استفاده شده که گردش آن به همراه حرارت باعث تصعید جوهر و در نتیجه انتقال آن به سطح پارچه یا هر سطح منعطف دیگر میشود.
یکی از روشهای تکمیل نهایی پارچه عمل مکانیکی کلندر کردن پارچه میباشد. عمل کلندرینگ با هدف ایجاد سطحی براق یا مات، زیر دستی نرم و انعطاف پذیر بر روی پارچه های رنگرزی یا چاپ شده انجام میشود. در اثر عمل کلندر کردن، همانند روش مرسریزه کردن پارچه; جلا، روشنایی، شفافیت و درخشندگی،صافی و نرمی پارچه بیشتر میشود.
اغلب دستگاه کلندر ها دارای یک تابلو برق می باشند که بسته به پیشرفتگی دستگاه دارای قطعات متفاوتی هستند که معمولا شامل کنتاکتورها ، رله ها ، وفیوزها ، plc اینورتر موتور کنترلر دما و …. میباشند
که با زمان کار برای فعال شدن هیتر جریان الکتریسیته از طریق رله های SSR و بعد از زغالها و کلکتور دستگاه به المنتهای داخل سیلندر که معمولا به صورت شماره ای نصب شده اند منتقل شده و با گرم شدن المنت ها روغن داخل سیلندر را گرم می کنند
اما نحوه فرمان دادن دستگاه به این شکل است دستگاه برای رسیدن به دمای هدف نسبت به اختلاف دما با هدف توان های متفاوتی را به کار میگیرد که معمولا به صورت تغییر دادن زمان خروجی جریان برق کنتاکتورها یا رله ها به المنت ها می باشد به این صورت که زمانی که دستگاه سرد است جریان به صورت ممتد وصل میشود
ولی با نزدیک شدن بر دمای هدف زمان خروجی برق توسط رله ها وکنتاکتورها کوتاه تر می شود و پس از رسیدن به دمای هدف میزان خروجی به مقداری کوتاه و با فاصله می شود که فقط دما را روی دمای هدف نگاه دارد فرمان این خروجی جریان از طریق کنترلر دما به رله ها یا کنتاکتورها داده می شود.
اما خود کنترلر دما از روی سنسوری که داخل سیلندر نصب شده دما را میخواند و نسبت به دمایی که می خواند خروجی معینی به رله ها و سپس المنت ها می دهد
کلندرها همچنین میتوانند برای صاف کردن سطوح، روی موادی بجز کاغذها همچون پنبه، کتان، ابریشم و انواع پارچههای دستساز و پلیمرهایی مانند وینیل (vinyl) و پلیمر ABS بکار بروند.
کلندر همچنین یک ابزار مهم در صنعت پلاستیک است بخصوص در ساخت تایرها که در آن برای لایهٔ درونی و بافت استفاده میشود. نورد با کلندر همچنین میتواند برای صیقل دادن، یکنواخت کردن یا روکش دادن لایههای زیرین مورد استفاده قرار بگیرد
دو ویژگی جالب در دستگاه کلندر وجود دارد که آن را به یک انتخاب مطلوب برای کارگاههای چاپ تبدیل کرده است. در وهله اول استفاده از تکنولوژی سابلیمیشن باعث شده که دستگاه بسیار راحت باشد و اپراتور نیاز به آموزش های حرفه ای و پیشرفته نداشته باشد.
در زمان گرم کردن غلطک دستگاه با استفاده از روغن داغ انجام میشود که باعث یکنواختی حرارت در غلتک دستگاه شده و چاپ یکپارچه و مناسبی را پیاده میکند.
دستگاه کلندر از یک غلتک برای انتقال حرارت استفاده می کند و تحت عنوان دستگاه ترانسفر پارچه هم شناخته میشود. در بیشتر موارد در این دستگاهها از تکنولوژی سابلیمیشن و بر مبنای انجام تصعید استفاده می شود که طبیعتاً لفظ سابلیمیشن هم در کنار دستگاه قرار می گیرد.
در این ابزار باز هم باید از یک دستگاه پرینتر برای پیاده سازی طرح مورد نظر روی کاغذ سابلیمیشن یا شیت مخصوص استفاده شود. در نهایت پارچه یا کاغذ به همراه کاغذ مخصوص سابلیمیشن وارد دستگاه می شوند که دستگاه روند چاپ را بر مبنای تکنولوژی سابلیمیشن انجام می دهد.
نحوه عملکرد دستگاه کلندر ها
اغلب کلندرها از چندین غلطک و یک سیلندر (استوانه فلزی) ساخته شده اند که توسط یک الکتروموتور به گردش درمی آیند. در دو طرف غلطک ها و سیلندر از یاتاقان ها و در برخی کلندرها از بلبرینگ های دور پایین استفاده شده که باید به طور منظم گریس کاری شوندحتما میبایست برای گریس کاری کلندر از گریس نسوز با کیفیت بالا استفاده شود
داخل سیلندر اغلب کلندر ها از نوعی روغن حرارتی پر شده که توسط المنت ها گرم شده و دمای سیلندر را به صورت یکنواخت بالا میبرند و در بعضی از کلندرهای تک فاز آماتور داخل سیلندر روغن استفاده نشده و فقط یک ردیف المنت در مرکز سیلندر کار شده که مشکلات زیادی دارند و دمای یکنواختی ندارند.
نمد دستگاه کلندر
نوعی پارچه شبیه به پتو میباشد که از الیاف نسوز ( معمولا تحمل دما تا 300 درجه سانتیگراد را دارند ) بصورت یکپارچه و بدون درز بافته شده و یکی از اجزای اصلی و مهم کلندرها می باشد که به صورت استوانه ای و گردباف در ضخامتهای مختلف تولید می شوند و نسبت به سایز کلندر ها ( عرض دستگاه و قطر سیلندر ) در ابعاد مختلف تولید می شوند.
در هنگام نصب نمد تقریبا تمام غلطک های کلندر داخل استوانه نمد قرار میگیرند ولی سیلندر یا درام کلندر پشت نمد قرار گرفته و نمد تقریبا به صورت یک نیم دایره بیرون سیلندر را کاور میکند.
کار نمد چسباندن کاغذ سابلیمیشن و پارچه با فشار بالا بر روی سیلندر است تا عمل تصفیه به بهترین شکل ممکن و بصورت یکدست و یکنواخت با فشار یکسان انجام پذیرد، برای این منظور معمولا یک غلطک با پوشش سیلیکون داخل نمد قرار میگیرد که با فشار باد می تواند فشار مضاعفی را روی کاغذ و پارچه وارد کند که چاپ نفوذ بهتری در پارچه داشته باشد و همچنین به نوعی عمل چروک گیری را نیز انجام می دهد .
برای مشاهده محصولات
کلیک کنید